Het Verenigd Koninkrijk gaat vandaag wederom naar de stembus om te bepalen welke partij de volgende regering mag formeren.

Premier Theresa May kondigde de vervroegde verkiezingen in april aan. De peilingen van de afgelopen weken hebben de politieke commentatoren flink verrast.

Aan het begin van de campagne stond de Conservatieve partij van Theresa May op een gigantische voorsprong van meer dan 20 procentpunt op Labour, geleid door Jeremy Corbyn. Het leek erop dat de premier op haar sloffen naar een flinke overwinning toe wandelde.

In de laatste paar weken van de campagne heeft Labour echter dat gat weten te dichten. Afgelopen week stelde de gerenommeerde peiler YouGov zelfs dat het Verenigd Koninkrijk zou kunnen eindigen in een zogenoemd ‘hung parliament‘, waarbij geen van de partijen een absolute meerderheid heeft en er dus coalities gevormd moeten worden.

Alle grote Britse opiniepeilers hebben hun laatste projectie voor de verkiezingen van vandaag inmiddels gepubliceerd. Dit zijn ze:

Elke opiniepeiler voorspelt een voorsprong voor de Conservatieve partij van Theresa May, zoals ook uit de tabel blijkt. Maar hoe groot die voorsprong is, daar zijn de meningen over verdeeld.

BMG en ICM zetten de Conservatieven op een voorsprong van 13 en 12 procentpunt. Dat zou resulteren in een comfortabele overwinning voor Theresa May en een behoorlijke nederlaag voor Labour-leider Corbyn. Kantar Public (5 procentpunt), SurveyMonkey (4 procentpunt) en Survation (1 procentpunt) voorspellen een veel nauwere marge, en de aard van de overwinning van May zou wel eens ontzettend belangrijk kunnen zijn.

Als Survations voorspelling accuraat is, verliezen de Conservatieven zetels en vergooien ze ook hun meerderheid in het parlement. Hier leggen we uit wat dat precies inhoudt.

De Britse opiniepeilers verschillen misschien van mening over hoe groot de overwinning van May zal zijn, ze zijn het er allemaal over eens dat Corbyn in de afgelopen weken behoorlijke winst heeft geboekt - hoewel het wel eens too little, too late zou kunnen zijn.

Deze grafiek laat zien hoe het gat tussen de twee partijen is teruggelopen sinds 18 april, de dag dat de verkiezingen werden aangekondigd. Het is ook interessant te zien hoe de steun voor de kleinere partijen - LibDem, UKIP, de Greens - langzaamaan is teruggelopen.

De twee grote partijen zouden daardoor wel eens de grootste gezamenlijke omvang in decennia kunnen halen.

Inmiddels zijn de stembussen geopend in het Verenigd Koninkrijk. Stemmen kan tot 22.00 uur Britse tijd (23.00 in Nederland). De eerste resultaten worden vrijdagochtend vroeg verwacht.